Nederlands Engels

Kennismaking met nieuw teammember

NieuwsSEFlabReacties staat uit voor Kennismaking met nieuw teammember

Greening the Cloud wordt sinds begin maart versterkt met de komst van Edwin Boer, docent-onderzoeker binnen de opleiding E-Technology van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Hij wil zijn bedrijfservaring en kennis van software engineering gebruiken om in de komende maanden tot aanvullende relevante onderzoeksresultaten te komen binnen het Greening the Cloud project. We stelden hem een paar vragen!

1.Kun je iets vertellen over je achtergrond?

Techniek zat er bij mij al vroeg in. Op de basisschool begon ik al met programmeren in MSX Basic. En dat ging snel over naar Z80 machinetaal en uiteindelijk C(++) en Java. De route naar de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en afstuderen als ir. Technische Informatica sprak daarom voor zich.

Na enkele jaren te hebben gewerkt bij ING als Senior Managing Software Engineer met een team van 24 programmeurs, ben ik met een collega een eigen bedrijf gestart. Hij is na een half jaar iets anders gaan doen, maar ik ging door. Dit bracht mij in 2015 in aanraking met de Hogeschool van Amsterdam en ik ben toen de uitdaging aangegaan om voor een half jaar als docent software ontwikkeling binnen een project voor tweedejaars studenten Elektrotechniek aan de slag te gaan. Dat is mij goed bevallen. Ik vind het leuk om de studenten de vaardigheden te leren die ze in praktijk kunnen brengen in dergelijke projecten. Toen ik begin 2016 voor het zelfde vak docent werd, ben ik gevraagd of ik interesse had om mijn betrokkenheid bij de HvA uit te breiden voor het Greening the Cloud project.

2.Wat trok je aan in het Greening the Cloud project om aan te haken?

Menselijke interactie en visuele presentaties in applicaties spreken mij altijd zeer aan. Precies en efficiënt programmeren zijn een must om dit überhaupt voor elkaar te krijgen. Hierbij wordt tot mijn grote verbazing vaak voornamelijk gekozen voor snellere CPU, disks en geheugen om te zorgen dat ‘het werkt’, en dan is het goed genoeg, maar er is vaak nog zoveel meer te behalen met de bestaande omgeving zonder uitgaven voor nieuwe apparatuur.

Mensen bewuster maken hiervan staat hoog op mijn agenda, want keuzes op softwaregebied kunnen naast beheersbaarheid en onderhoud een enorme stroom-impact hebben. Zo wordt er op het gebied van websites behoorlijk wat energie verspilt. Dit komt mede doordat scripttalen gebruikt worden. Deze talen vragen meer rekenkracht tijdens het uitvoeren omdat ze altijd regel voor regel geïnterpreteerd worden. (Een ‘echt’ programma wordt eenmalig vertaald naar machinetaal en dat wordt dan opgeslagen en steeds uitgevoerd.)

3. Hoe zie je de periode tot het einde van het Greening the Cloud project?

Na het inlezen en inwerken is het zaak de openstaande projecten zo goed mogelijk uit te voeren. Het lijkt mij leuk als er nog verrassende meetwaardes gevonden gaan worden.

4. Wat zijn je verdere ambities op dit specifieke gebied?

Graag draag ik bij aan kennisontwikkeling en kennisdeling in het vakgebied van software engineering. Vooral aan kennis die van toegevoegde waarde is voor huidige professionals en de nieuwe generatie programmeurs. Zo denk ik bijvoorbeeld dat er te vaak bestaande ‘blokjes’ programma worden hergebruikt zonder dat men weet wat zo’n ‘blokje’ werkelijk doet. Dit is vanuit gemak natuurlijk begrijpelijk, maar wanneer je dat ‘blokje’ werkelijk uit zou pluizen, blijkt vaak dat het inefficiënt of onpraktisch werkt. Ik wil graag bereiken dat programmeurs hier kritischer naar kijken en hun keuzes bewuster gaan afwegen: hergebruiken,

facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather

Comments are closed.

© 2015 Hogeschool van Amsterdam - Urban Technology