MKB en HvA gaan de cloud groener maken

Clouddiensten winnen terrein. We willen elk moment met verschillende devices bij onze gegevens kunnen. De Hogeschool van Amsterdam heeft vandaag RAAK-MKB-subsidie gekregen om te onderzoeken hoe de cloud zo groen en energie-efficiënt mogelijk kan worden ingericht.

Clouddiensten nemen een vlucht, en daarmee ook de cloudserviceproviders. Dit zijn bedrijven als Dropbox, Netflix en GoogleDocs, en talloze MKB-bedrijven in Nederland, die via internet o.a. rekencapaciteit en opslag aanbieden. Onder hen groeit de consensus om software zuiniger te maken, maar het ontbreekt nog aan kennis om dit te bereiken.

Samen met 10 MKB-bedrijven en de grootste ICT-branchevereniging van Nederland start de Hogeschool van Amsterdam nu het grootschalige onderzoek ‘Greening the Cloud’. De HvA beschikt over de meetfaciliteiten in het SEFLab, een fysiek lab dat in staat is om zeer nauwkeurig “energy footprints” van software door te rekenen.

Ronkende datacenters

De partners willen met onderzoek bijdragen aan de duurzaamheid van de Amsterdamse ICT-sector. Amsterdam is het een na grootste internetknooppunt van Europa. Hier bevinden zich 35 datacenters; elk datacenter verbruikt zoveel energie als een middelgrote stad. Het aantal datacenters is de afgelopen jaren explosief gegroeid, evenals het energieverbruik daarvan. Clouddiensten zorgen voor zo’n 50% van het energieverbruik van datacenters. Uit casestudies blijkt dat groenere software tientallen procenten aan energiereductie kan opleveren. Daarnaast kunnen de uitkomsten van het onderzoek een aanzienlijke kostenbesparing opleveren.

Samenwerking

‘Greening the Cloud’ wordt vanuit de HvA uitgevoerd door zowel CleanTech van domein Techniek (voor kennis over nauwkeurig meten energieverbruik van computers) en Informatica van domein Media, Creatie en Informatie (voor kennis over cloudapplicaties en –configuraties). Studenten van beide domeinen zullen onderzoek uitvoeren, onder de leiding van een docent-onderzoeker Green Cloud Engineering.

Partners

Voor deze RAAK-MKB-subsidie van Stichting Innovatie Alliantie (SIA) worden onderzoeksprojecten uitgevoerd door een hogeschool vanuit vragen uit het werkveld. In dit project werkt de HvA (domein Techniek én domein Media, Creatie en Informatie) samen met de Software Improvement Group, 9 MKB cloudservice providers (GreenHost, REM Automatisering, Schuberg Philis, CloudProvider, Almende, Cobra Systems, VKA, Transfer Solutions, Diesveld Query Technology), 3 grote cloudservice providers (VMWare, SURFnet en Leaseweb), 2 kennisinstellingen (de UvA en VU) en 3 relevante branche-organisaties (ISP Connect, GreenIT Amsterdam Region, Nederland ICT)

Post comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

© 2015 Hogeschool van Amsterdam - Urban Technology