Nederlands Engels

Giuseppe Procaccianti over de REM case en het Green Lab binnen ‘Greening the Cloud’

CaseGreencloudNieuwsReacties staat uit voor Giuseppe Procaccianti over de REM case en het Green Lab binnen ‘Greening the Cloud’

Profile picture - Giuseppe ProcacciantiEen case studie die even geleden is afgerond, is die van REM Automatisering. Ook wel de REM case genoemd. Dr. Giuseppe Procaccianti van de Vrije Universiteit Amsterdam leidde deze specifieke studie en had 11 studenten – van het Green Lab – tot zijn beschikking om het onderzoek uit te kunnen voeren… met verrassend resultaat!

Giuseppe Procaccianti is een post-doc onderzoeker binnen de Software en Services Research Group van de Vrije Universiteit Amsterdam. Giuseppe behaalde in 2011 zijn master in Computer Engineering aan de Politecnico di Torino in het noorden van Italië. Hij focuste zich met zijn master thesis op software energie-efficiëntie en zette dit voort tijdens zijn PhD. Inmiddels woont hij al een paar jaar in Nederland en heeft hij zijn dubbele PhD-graad behaald onder de supervisie van Patricia Lago. Hoogste tijd om hem wat vragen te stellen.

Waarom wilde je aanhaken bij het Greening the Cloud project?
Mijn belangrijkste onderzoeksfocus omvat de energie-efficiëntie van software. Ik probeer manieren te vinden om het energiegebruik van software applicaties te verminderen. Het Greening the Cloud project matcht niet alleen goed met mijn onderzoeksfocus en expertise, maar ook vanwege het consortium. We hadden namelijk al succesvolle samenwerkingen met het Cluster Green Software project dat grotendeels met dezelfde mensen was. Ik kreeg de gelegenheid om samen te werken met het SEF lab, Robert van den Hoed en alle deelnemers. Ik vond dit een zeer goede manier om het werk dat we samen doen voort te zetten.

Wat is de case studie die met REM Automatisering is uitgevoerd?
Allereerst wil ik graag zeggen dat de case studies die we doen, worden uitgevoerd binnen de Green Lab module (achtergrondinformatie over het Green Lab vind je onderaan het interview). De specifieke case studie van REM Automatisering had betrekking op het energiegebruik van Open Wave. Dit pakket voor vergunningenbeheer bij de overheid wordt gebruikt door veel gemeentes in Nederland. Dat maakte de studie erg interessant, omdat het dus wordt gebruikt in een min of meer grootschalige context. Daarnaast kan het gemakkelijk worden ingezet in een cloudachtige omgeving. Het is allemaal open source en kan heel goed worden gepersonaliseerd. Voor mij redenen dat het een uitstekend project was voor onze experimenten.

Wat hebben de studenten in het Green Lab gedaan voor de case studie?
Ik was erg trots op de studenten, omdat ze de experimenten zelf hadden ontworpen, zowel wat betreft het bepalen van de variabelen, de methoden die ze moesten gebruiken als ook de automatisering van het uitvoeren van de test. Samen met Joek Hondius van REM Automatisering – die fungeerde als opdrachtgever voor de studenten en ook technische ondersteuning gaf voor het product Open Wave – implementeerden en testten ze de applicatie in verschillende configuraties. Daarna verzamelden ze de energiegebruik metingen door middel van de servers in het Green Lab en analyseerden ze de output. Het beste team (bestaande uit de studenten Adriatik Bedjeti, Renè Aparicio Saez, Giulia Colacicco) mocht haar resultaten presenteren op 11 december 2015 tijdens het event Coffee & Data met het thema ‘digitale energie’, wat ze naar mijn mening ontzettend goed hebben gedaan!

Wat is voor jou het meest bruikbare resultaat geweest?
Technisch gezien was het resultaat uit de experimenten erg verrassend. De applicatie Open Wave kan worden geïmplementeerd op een single virtual machine of op multiple virtual machines, afhankelijk van hoe je de verschillende componenten configureert. Onze veronderstelling was dat als je het implementeerde op multiple virtual machines het ook een groter energiegebruik zou hebben, omdat je meer resources gebruikt. Maar verrassend genoeg bewezen onze experimenten het tegenovergestelde. Het energiegebruik van de gedistribueerde versie was eigenlijk lager. Dit resultaat was ook zeer nuttig voor REM Automatisering, want als je de applicatie gebruikt via een gedistribueerde manier heb je ook meer flexibiliteit in je omgeving. In dit geval is het een positieve relatie tussen energie-efficiëntie en flexibiliteit.

Staat er een vervolgstudie gepland?
Jazeker! We hebben al een meeting gehad met Joek van REM Automatisering en andere partners van het Green Lab. We hebben afgesproken om een nieuwe case studie voor te stellen voor de nieuwe groep die start in september. De focus zal dan liggen op hoe de veranderingen in het energiegebruik zich kunnen verhouden tot de bron code van de applicatie. Dus duiken in de structuur en hoe we de eigenschappen van de applicatie kunnen meten nog voordat deze meeting wordt uitgevoerd, zodat we op een of andere manier het energiegebruik kunnen voorspellen. Natuurlijk zijn we erg enthousiast om deze volgende stap te zetten!

[Red.: In de aankomende (en tevens laatste) Partnermeeting van het project op 20 april a.s. zal Giuseppe de REM case en diens resultaten uitgebreider presenteren.]

Lees hier ook het vorige interview met Wouter Diesveld over de Query Technology case.
______________________________________________________________________________

Achtergrondinformatie over het Green Lab

Het Green Lab is een vak in de Software Engineering en Green IT programma van de Computer Science master van de VU. Het lab biedt een meetfaciliteit, ontwikkeld door het Software Energy Footprint lab van de Hogeschool van Amsterdam, om gedetailleerd stroomverbruik te meten die software op hardware veroorzaakt. Het doel van het Green Lab vak is om de deelnemende studenten de basis aan te leren van Empirisch Software Engineering in de context van energie-efficiëntie.

Vorig jaar werd het keuzevak voor het eerst gegeven aan 15 studenten en scoorde het, in vergelijking met andere vakken, goed in de evaluatie. Dit komt volgens Giuseppe omdat het dicht op onderzoek staat. En daarnaast waren de studenten gemotiveerd, omdat het om een echt product (Open Wave) ging en in opdracht van industrie (REM Automatisering) werd uitgevoerd.

Aangezien het Green Lab een verplicht vak gaat worden binnen het mastertraject van Software Engineering, wordt een dubbel aantal studenten verwacht in september.IMG_4998

Meer studenten dus die ingezet kunnen worden voor een case studie!

Het Green Lab team: Patricia Lago, Giuseppe Procaccianti, Remco Havermans, Nina Wolfram.

 

 

facebooktwittergoogle_pluslinkedinby feather

Comments are closed.

© 2015 Hogeschool van Amsterdam - Urban Technology